Wanneer en hoe moet ik mijn groepenkast vervangen?

Een moderne, goed werkende groepenkast is absoluut essentieel voor een veilige woning. Zo voorkomt u namelijk dat kortsluiting brand veroorzaakt, en bovendien hebt u minder snel last van stroomstoringen. Maar hoe weet u of uw groepenkast toe is aan vervanging, waar moet u op letten bij de installatie van een nieuwe groepenkast en hoeveel gaat dit allemaal kosten? Lees snel verder voor de antwoorden op deze vragen!

Heb ik echt een nieuwe groepenkast nodig?


Er zijn een aantal verschillende situaties waarin u een nieuwe groepenkast nodig heeft:


  • Uw woning is voor 1976 gebouwd en de stoppenkast is sinds die tijd niet vervangen
  • U heeft nieuwe installatiegroepen nodig, maar uw groepenkast kan niet verder uitgebreid worden
  • U heeft een krachtstroomvoorziening nodig
  • U wilt de meterkast verplaatsen

Waar moet ik op letten?

Heeft u besloten om tot vervanging van uw groepenkast over te gaan? Dan zijn er nog een aantal zaken waar u rekening mee moet houden, zodat u meteen de goede keuze maakt en uw groepenkast weer jarenlang mee zal gaan:


  • Bedenk hoeveel groepen u nodig heeft – niet alleen nu, maar ook in de toekomst. Heeft u bijvoorbeeld plannen voor een verbouwing of voor de aanschaf van nieuwe elektrische apparatuur, zoals een inductiekookplaat of een elektrische auto? Dan is het een goed idee om al meteen extra installatiegroepen aan te laten leggen (inclusief de benodigde aardlekschakelaars).• Denk ook aan de verdeling van de groepen. Zorg ervoor dat apparaten met een hoog vermogen een eigen groep hebben. Heeft het gelijktijdig gebruik van verschillende apparaten in het verleden wel eens voor stroomstoringen gezorgd? Dan is dit het beste moment om dit op te lossen.
  • Gaat u overstappen op zonne-energie? De specificaties van de (omvormer van) de zonnepanelen bepalen of u extra groepen nodig heeft.• Wilt u krachtstroom gebruiken? Dan heeft u een 3-fasegroepenkast nodig.
  • Alleen gekwalificeerde elektriciens, zoals de professionals van Brins in Amsterdam en Almere, kunnen een groepenkast op een veilige manier vervangen. Geld besparen door het zelf aan te pakken kan later voor dure en gevaarlijke situaties zorgen!
Wat zijn de kosten van een nieuwe groepenkast?

Hoeveel uw nieuwe groepenkast gaat kosten hangt natuurlijk af van diverse factoren, zoals het aantal groepen dat u wenst en of er sprake is van een krachtstroomvoorziening. Het beste kunt u uw wensen met uw elektricien bespreken om een beter idee te krijgen van de mogelijkheden en de bijbehorende kosten. Ga in ieder geval niet zelf aan de slag: werken met elektriciteit zonder de juiste kennis, ervaring en apparatuur is erg gevaarlijk en kan voor dodelijke schokken zorgen.

Wilt u de groepenkast van uw woning in de regio Amsterdam of Almere vervangen? Vraag dan een vrijblijvende offerte aan bij Brins Elektrotechnische Installatie. Onze gekwalificeerde en ervaren elektriciens adviseren u graag over de mogelijkheden, dus aarzel niet om contact met ons op te nemen!
0