Electrische auto

Waarom overstappen op elektrisch rijden – deel 2

Van tanken naar laadpaal.

Het opladen van een elektrische auto gaat eigenlijk heel simpel; net als bij de meeste andere elektrische apparaten, sluit je hem via een kabel aan op de stroom. Dit kun je doen bij een openbare laadpaal, bij snelladers langs de snelweg en als je over een eigen laadpaal beschikt, gewoon bij je thuis, op de eigen oprit.

Het opladen van je EV

Bijna alle laadpalen, zowel privé geplaatst als openbaar, zijn gewone laadpalen, wat betekent dat het opladen van de elektrische auto relatief veel tijd kost. Anders dan bij een auto op fossiele brandstof, waarmee je even langs de pomp rijdt en hem in een paar minuten volgooit. Alleen snelladers – de naam zegt het al – kunnen een accu tot maximaal 80% binnen een half uur opladen. Voller gaat lastig; daar is meer tijd voor nodig. Vergelijk in dit geval het laden met het vullen van een glas water onder de kraan. Het glas stroomt als het pas drie kwart vol is, over en je moet de kraan heel zacht zetten, om het glas verder te vullen. Bij een gewone laadpaal is het opladen afhankelijk van de hoeveelheid stroom en het laadvermogen van de accu (zie deel 1 van deze reeks).


Een laadpas nodig?
Heb je de mogelijkheid om op eigen oprit op te laden, dan kun je laden wanneer het jou uitkomt. Bijvoorbeeld ’s nachts als andere apparaten in huis niet zoveel stroom nodig hebben. Heb je die mogelijkheid niet dan ben je afhankelijk van een (semi)openbare laadpaal, waarvoor je dan weer een laadpas nodig hebt. Zo’n laadpas kun je met of zonder abonnement aanschaffen, via verschillende aanbieders. Het is verstandig altijd meerdere laadpassen aan te schaffen (ze zijn verkrijgbaar met en zonder abonnement), zodat je in Europa nergens voor verrassingen komt te staan.


Het is mogelijk om als je zelf geen eigen oprit hebt, een laadpaal bij de gemeente aan te vragen. De paal wordt dan in de buurt van je huis – op maximaal 500 meter – geplaatst. Aan deze plaatsing zit wel een groot nadeel. De laadpaal is en blijft te allen tijde een openbare laadpaal, wat betekent dat je nooit een plekje kunt claimen en ook niet kunt opladen tegen je eigen stroomtarief.

0