ELECTRICITEIT

Veilig omgaan met elektriciteit in huis

Als u niet veilig omgaat met elektriciteit en met elektrische apparatuur, kan dit gevaarlijke situaties opleveren, zoals kortsluiting, brand en zelfs elektrocutie. Daarom is het voor iedereen die waar dan ook te maken heeft met elektriciteit, en dat is in Nederland vrijwel iedereen, van belang dat u weet waar u op moet letten en hoe u uw huis (brand)veilig houdt. In deze blog informeren wij u over hoe u voorzichtig en veilig om kunt gaan met de elektriciteit in uw huis.

Waar moet ik op letten?

 • Wat is stroom eigenlijk?
  We vinden het allemaal vanzelfsprekend; we stoppen een stekker in het stopcontact en het licht doet het, de televisie werkt en de koelkast is heerlijk koel. We staan er vrijwel nooit bij stil dat hiervoor een ingenieus systeem van draden en aansluitingen voor nodig is. De meeste van deze draden zitten verstopt in onze muren en de meterkast, daar waar het allemaal begint, zit meestal op slot. In die meterkast zit wel de groepenkast van waaruit alle stroom verdeeld wordt. Stroom is net water uit de kraan; het zit er altijd maar gaat pas stromen als je de kraan opendraait, in dit geval een stekker ergens instopt of een aan/uit knop gebruikt. Iedere huisaansluiting beschikt wel over een maximale hoeveelheid stroom dat per keer geleverd kan worden. Dit wordt uitgedrukt in ampère en is meestal 16A of 25A.
 • Overbelasting en kortsluiting
  Bij meer vraag aan stroom dan aanwezig spreken we over een overbelasting. Dit kan optreden als er op hetzelfde moment meerdere apparaten aanstaan, zoals een wasmachine en -droger en een vaatwasser, die bij elkaar een teveel aan stroom vragen. De draden waardoor de stroom loopt, worden te warm en dit leidt tot het ‘doorslaan van de stoppen’. En in de meeste gevallen de aardlekschakelaar. Deze laatste onderbreekt de stroom, waardoor brand kan worden voorkomen. Ook kan er kortsluiting optreden. Dit ontstaat als draden elkaar raken, bijvoorbeeld als een kabel beschadigd is. Door het elkaar raken van de kabels neemt de stroomsterkte ineens enorm toe, met alle gevolgen van dien.
 • Wat kan ik doen om mijn elektriciteit brandveilig te maken?
  Om een huis veilig te houden is het dan ook verstandig de elektrische installatie periodiek te laten keuren door een erkend installateur, zoals een installateur van Brins uit Almere. Deze kan eventueel de groepenkast uitbreiden als u meer apparaten gebruikt dan uw groepen aankunnen. Lees voor meer informatie over periodiek keuren onze blog ‘Wanneer moet ik mijn installatie laten keuren’.
 • Let op met kinderen!
  Elektriciteit en kinderen zijn geen goede combinatie. Kleine kinderen zijn gefascineerd door de gaatjes in een stopcontact en proberen er vaak van alles in te stoppen, waaronder hun vingers. Dek stopcontacten dan ook altijd af met een afdekplaatje en leg ook geen kabels zichtbaar op de grond. Een kind kan er over struikelen of ermee gaan spelen, mat alle gevolgen van dien.

Wenst u meer te weten te komen over veilig omgaan met elektriciteit? Neem contact op met uw expert!

0