Rook

Rookmelders

Alweer acht jaar geleden, in 2012, is door de Nederlandse overheid vastgelegd dat het plaatsen van rookmelders verplicht is in nieuwbouwwoningen. Het gaat hierbij om rookmelders die aangesloten zijn op het lichtnet. In 2022 komt deze verplichting er ook voor alle bestaande woningen, particulier en huur. Gebleken is dat rookmelders het risico op een dodelijke brand met 70% verminderen, wat ze een essentieel onderdeel maakt van veilig wonen. Maar hoeveel rookmelders zijn er gemiddeld per huishouden nodig en hoe zit het met het onderhoud ervan? U leest het hier.

Hoeveel rookmelders zijn er nodig?

Over het algemeen is de stelregel dat er op iedere verdieping, liefst op de overloop, een rookmelder moet hangen. Een rookmelder in de garage is niet aan te bevelen vanwege eventuele uitlaatgassen en dit geldt ook voor de keuken en de badkamer, maar hier vanwege stoom. Plaats wel altijd een melder in de meterkast. Hier komen gas en elektriciteit samen, wat altijd een risico oplevert. Hebt u een serre en/of een tuinhuisje, plaats dan ook hier altijd een rookmelder.

Het onderhoud
Rookmelders die op het lichtnet zijn aangesloten, hebben in principe geen onderhoud nodig. Dit geldt wel voor de rookmelders die werken op batterijen en die zonder aansluiting geplaatst kunnen worden. De werking ervan moet regelmatig getest worden, dit kan met een knopje naast de melder zelf, en batterijen moeten regelmatig vervangen worden. Als u op een stickertje de datum van de plaatsing van de batterij schrijft, dan weet u altijd wanneer er zeker een nieuwe geplaatst moet worden. Sommige rookmelders geven zelf een signaal af als de batterij bijna leeg is. Ook is het soms mogelijk een berichtje op uw smartphone te ontvangen.

Een rookmelder gaat ongeveer tien jaar mee. Door stof raakt de melder vervuild en hierdoor wordt de detectie van rook en brand minder nauwkeurig. Ook worden de kans op vals alarm of een te late ontdekking groter. Op iedere rookmelder staat een vervangingsdatum aangegeven. U kunt de rookmelder zelf vervangen maar als de melder op 230 volt netstroom is aangesloten, is het verstandig om dit door een elektricien te laten doen. Hij heeft verstand van zaken, wat de veiligheid in uw huis ten goede komt.

0