Hoe kan ik mijn groepenkast uitbreiden?

Valt de elektriciteit uit als u uw inductiekookplaat gebruikt terwijl de wasmachine aan staat? Of wilt u extra stopcontacten laten aanleggen? In dit soort gevallen kan het nodig zijn om uw groepenkast uit te breiden. Maar hoe weet u hoeveel groepen u precies nodig heeft en wat zijn de kosten van een groepenkastuitbreiding? Hier leest u er meer over!

Wanneer moet de groepenkast uitgebreid worden?


In verreweg de meeste gevallen heeft elke installatiegroep een zekering van 16 ampère. Dit betekent dat de groep maximaal 3600 watt aan kan. Als uw elektrische apparaten verdeeld zijn over voldoende groepen, kunt u deze probleemloos tegelijkertijd gebruiken. Maar zijn uw wasmachine, droger, afwasmachine, waterkoker en elektrische fornuis bijvoorbeeld allemaal aangesloten op dezelfde installatiegroep? Dan zal deze snel overbelast raken. Kortom: als u niet genoeg installatiegroepen heeft om uw elektrische apparaten met hoge vermogens over te verdelen, is het tijd om uw groepenkast uit te breiden. Uw elektricien van Brins Elektrotechnische Installatie uit Amsterdam of Almere kan u hierover adviseren.

Waar moet ik op letten?

Als u plannen maakt om uw groepenkast uit te breiden, zijn er een aantal zaken waar u op moet letten:
  • Is uw groepenkast erg oud en heeft deze slechts één (of zelfs helemaal geen!) aardlekschakelaar? Dan is de groepenkast niet veilig en kunt u deze beter helemaal laten vervangen.
  • Schaft u een inductie- of keramische kookplaat aan? Als deze een vermogen heeft van minder dan 7300 watt moet uw groepenkast uitgebreid worden met een aparte 2x1-fasefornuisgroep. Een kookplaat met een nog hoger vermogen valt onder krachtstroom.
  • Voor apparaten die krachtstroom gebruiken (zoals een sauna, jacuzzi of lasapparaat) heeft u een 3-fasenaansluiting nodig.
  • Ook als u zonnepanelen laat installeren, kan het nodig zijn om uw groepenkast uit te breiden. Dit hangt af van de specificaties van de omvormer.
  • Heeft u plannen voor een verbouwing of gaat u in de toekomst meer elektrische apparaten installeren? Dan is het voordeliger om in een keer al de benodigde extra groepen te laten aanleggen.

Hoeveel kost het om een groepenkast uit te breiden?

Natuurlijk wilt u de kosten voor de uitbreiding van uw groepenkast zo laag mogelijk houden. Het is daarom verstandig om alvast rekening te houden met uw toekomstige plannen, zodat u over een paar jaar uw groepenkast niet nog een keer hoeft uit te breiden of zelfs te vervangen. Ook is het belangrijk om een professionele elektricien in te schakelen. In eerste instantie is het misschien wat duurder, maar u weet gegarandeerd dat het werk op de juiste manier wordt uitgevoerd, waardoor u straks niet nog meer geld kwijt bent aan reparaties en aanpassingen. De precieze kosten hangen natuurlijk af van het aantal groepen dat u nodig heeft en eventuele extra aanpassingen en opties.

Wilt u uw groepenkast uitbreiden en woont u in de omgeving van Amsterdam of Almere? De elektriciens van Brins staan voor u klaar, dus neem meteen contact met ons op om een offerte aan te vragen.
0