Hoe kan ik een stroomstoring verhelpen?

Het is ontzettend vervelend als de stroom uitvalt. Het is donker in huis, de koelkast en de verwarming werken niet meer, en u kunt niet even de tv aan zetten om te kijken wat er aan de hand is. Gelukkig kunt u vaak zelf een stroomstoring verhelpen. Lees verder om te leren wat u kunt doen en wanneer u beter een elektricien kunt inschakelen.

Wat moet ik doen als de stroom uitvalt?


Vaak komt een stroomstoring in huis door een elektrisch apparaat dat kortsluiting veroorzaakt. U kunt gemakkelijk testen of dit het geval is door de volgende stappen te volgen:

 1. Kijk of de lantaarnpalen aan zijn
  Als de lantaarnpalen en de lampen bij de buren branden, ligt de oorzaak van uw probleem in uw eigen domein. Ga dan verder met het tweede punt. Zijn buiten alle lichten uit? Dan kunt u de storing melden bij het nationaal storingsnummer gas en stroom: 0800-9009. Probeer verder zo min mogelijk gebruik te maken van uw telefoon om het netwerk niet te overbelasten.
 2. Schakel de groepen in uw meterkast uit
  Schakel alle schakelaars op de groepenkast uit, maar open de kast zelf niet.
 3. Schakel de aardlekschakelaar in
  Als dit lukt kunt u verder gaan met het volgende punt. Zo niet, dan kunt u beter een elektricien inschakelen, zoals Brins in Amsterdam en Almere.
 4. Haal de stekkers van alle apparaten uit de stopcontacten
  Op deze manier kunt u erachter komen of een van uw elektrische apparaten de stroomstoring veroorzaakt heeft.
 5. Schakel de groepen één voor één weer in
  Lukt dit zonder dat de aardlekschakelaar uit gaat? Dan veroorzaakt een van uw apparaten kortsluiting in uw elektriciteitsnetwerk.
 6. Houd een van de groepen ingeschakeld en sluit de apparaten in die groep aan
  Doe de stekkers van de apparaten één voor één weer in het stopcontact. Zodra de aardlekschakelaar uit gaat, weet je dat je de boosdoener hebt gevonden.
Wat kan een elektricien doen?

Als u de oorzaak van de stroomstoring niet op deze manier hebt kunnen vinden, is het verstandig om de elektricien te bellen. Als u niet precies weet wat u doet, kan werken met stroom erg gevaarlijk zijn, dus dit kunt u beter aan een professionele elektricien overlaten. Hij of zij kan het probleem snel opsporen en verhelpen, en weet bovendien hoe een vergelijkbaar probleem in de toekomst voorkomen kan worden. Zo kan de elektricien bijvoorbeeld uw groepenkast uitbreiden of zelfs vervangen.

Hoe kan ik mij voorbereiden op een stroomstoring?

Een stroomstoring is minder vervelend en makkelijker te verhelpen als u er goed op voorbereid bent. Denk hierbij aan:


 • Bewaar een goed werkende zaklamp in de meterkast en zorg voor voldoende volle batterijen
 • Zorg ervoor dat je altijd kaarsen en lucifers in huis hebt
 • Houd een powerbank opgeladen zodat u ook als de stroom uitvalt uw mobiele telefoon kunt opladen
 • Om ook op een langdurige stroomstoring voorbereid te zijn, is het handig om medicijnen, flessen water en een op batterijen werkende radio in huis te hebben

Lukt het u niet om zelf een stroomstoring te verhelpen en woont u in regio Amsterdam of Almere? Neem dan contact op met Brins Elektrotechnische Installatie. Wij zijn 24/7 bereikbaar en komen zo snel mogelijk bij u langs.
0