Energiezuinige verlichting

Je kunt hem al een poosje nauwelijks meer krijgen in de winkel, de gloeilamp oftewel het oude vertrouwde peertje. En dat geldt ook al deels voor zijn vervanger de halogeenlamp. Reden hiervoor is dat deze lampen enorm energie-onzuinig zijn. Het rendement van een gloeilamp (het licht dat hij geeft) is bijvoorbeeld maar 5%; de rest van de gebruikte stroom wordt omgezet in warmte en verdwijnt in de lucht. Ook is het aantal branduren maar beperkt. Een gloeilamp brandt bijvoorbeeld zo’n 1000 uur en een halogeenlamp het dubbele. Dat klinkt niet onaardig maar als je kijkt naar de branduren van een ledlamp dan kom je al gauw uit op een 15.000 uur.

Waarom zou ik overstappen?
Voor veel mensen zijn de aanschafkosten van milieuzuinige lampen een drempel. Maar als je de voordelen van een dergelijke aanschaf op een rijtje zet, dan blijkt dat je aan het eind van de rit veel goedkoper uit bent. Omdat ledlampen veel minder energie gebruiken en ook nog eens veel langer meegaan, zijn ze stukken goedkoper dan de gangbare gloei- en halogeenlampen en ook dan TL-verlichting.

Wat zijn mijn opties?
Vervang je je gloei- en halogeenlampen en je TL-verlichting allemaal voor ledlampen dan heb je de aanschafkosten na ruim een jaar al terugverdiend, puur op het veel lagere energieverbruik. En daarna gaat het besparen nog een flink aantal jaar door. Kost een gemiddelde gloeilamp van 40 Watt ongeveer € 5,- per jaar aan stroom. Een ledlamp van 4,5 Watt (400 -500 lumen) kost slechts € 0,55 per jaar aan energie. Dit is 90% minder aan kosten. Wel zo prettig dus voor de portemonnee. 

Het is zelfs aan te raden om al je nog werkende gloei- en halogeenlampen al te vervangen voor ledverlichting. De productie van led en de verwijderingskosten van de gloei- en halogeenlampen en TL-verlichting, zijn veel minder milieubelastend dan de lampen nog een aantal jaar te laten branden. Gebleken is dat de productie van ledlampen wel duurder is dan de productie van TL, gloei- en halogeenlampen, maar dat dit niet de milieudruk levert. Het is puur het energieverbruik dat zo schadelijk is. 

Een eenmalige flinke uitgave verdient zich dan ook binnen no-time terug en levert veel rendement voor de toekomst.

0